Anneke Konings-Kros    
     
 

Dirigent Leerlingenorkest

Anneke's Website

 

     
Orkesten   Harmonie Leerlingenorkest "Da Capo" - Giessenburg
    Fanfareorkest "O.N.S." Nieuwendijk
    Harmonie St Willibrordus - Diessen
    Orthense Harmonie - 's Hertogenbosch
    Harmonieorkest Excelsior - Beusichem
     
    Docent/dirigent Anneke Konings-Kros (1970). Zij is dirigent van het Leerlingenorkest van Da Capo sinds 2001. Anneke begon haar muzikale carrière op 14-jarige leeftijd. Zij koos (niet geheel vrijwillig) voor de bugel en speelde een jaar later mee in het fanfareorkest in haar geboortedorp Alblasserdam. Haar interesse voor muziek breidde zich uit en ging vervolgens musicologie studeren aan de Universiteit van Utrecht, met als specialisatie kunstbeleid en -management. Om ook praktisch onderricht te blijven volgen koos zij in 1991 voor een studie aan het Hilversum´s conservatorium erbij. In 1995 studeerde Anneke af voor het praktijkdiploma harmonie- en fanfaredirectie met de bijvakken piano en bugel. Ze kreeg o.a. les van Gerd Buitenhuis, Gerrit Fokkema en Dick Teunissen. Daarna verruilde ze de bugel voor een hoorn en nam privéles van Ben v.d. Bosch en Erik Borninckhof. Intussen bouwde ze een eigen lespraktijk op, dirigeerde verschillende (jeugd)orkesten, was enkele jaren muziekrecensent bij een regionaal dagblad en schreef diverse artikelen voor vakbladen.
Haar expertise is ook gebruikt bij het BINGO-project, een project van een aantal jaar waarbij de Nederlandse Blaasmuziek vanaf 1800 tot nu in kaart is gebracht. Tevens ontwikkelde zij een cursus/ project, (Instrumentale Theoretische BasisVaardigheden – ITBV) van 10 lessen, voor kinderen vanaf groep 5, om ze kennis te laten maken met een harmonie- of fanfareorkest. Diverse orkesten hebben hierdoor nieuwe leerlingen weten te verkrijgen.
     
   

Momenteel is Anneke werkzaam als dirigent bij een vijftal verenigingen, waarvan 4 groot orkesten en 2 jeugdorkesten. Het betreft 3 harmonieorkesten en 2 fanfareorkesten. Daarnaast heeft ze een eigen lespraktijk en heeft zitting in diverse werkgroepen en besturen van onder andere een regionale muziekschool.